Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Als koffiedrinker heb je vast en zeker de namen Arabica en Robusta wel eens voorbij zien komen. Maar weet je ook het verschil? Om daar achter te komen dienen we eerst terug te gaan naar de kern van de koffieboon, namelijk de plant. Er zijn namelijk meer dan 120 verschillende soorten koffieplanten op de wereld. Desondanks zijn er maar twee van deze daadwerkelijk geschikt voor consumptie: Coffea arabica en Coffea canephore (beter bekend als koffie Robusta).

Arabica

In tegenstelling tot de Robusta groeit de Arabica op grote hoogtes. Gemiddeld wordt de koffieplant verbouwd op 1500 meter hoogte, waardoor de teelt alleen maar in landen plaatsvindt welke  passend zijn aan dit landschap (veelal gelokaliseerd in Midden-Afrika en Azië). Best logisch natuurlijk.

Doordat deze koffiesoort op 1500 meter hoogte wordt geteeld is er sprake van een lager cafeïnegehalte, hierover later meer. Het cafeïnegehalte bepaald grotendeels voor een koffieboon hoe de uiteindelijke smaak uitvalt. Bij Arabica betekent dit dus een zachtere smaak, hierdoor is de boon goed te gebruiken voor onze dagelijkse koffieconsumptie. Dit komt doordat de fabrikanten veel verschillende soorten smaken kunnen ontwikkelen met de basissmaak van Arabica waardoor het weer een aantrekkelijke koffie is voor de verkoop. `Dit is natuurlijk ook afhankelijke van het koffiezetapparaat.

Robusta

De Robusta kent zijn oorsprong uit Zaïre het voormalige Belgische Congo in de 19de eeuw. Deze koffieplant groeit veruit het beste in een dal. Hierdoor is het een stuk minder vatbaar voor ziektes en ongedierte. Dit heeft een direct effect op de oogst, waardoor de boon relatief eenvoudig en voordelig te produceren was (minder ziektes betekent een betere oogst). Er hangt, volgens velen, wel een groot nadeel aan deze wijze van oogsten, namelijk de smaak. Deze wordt omschreven als houtachtig, smaakloos en bevat een erg sterke verbrande smaak. We kunnen dus wel stellen dat deze boon normaliter de voorkeur heeft door het prijsverschil, maar niet op basis van de smaak.

Cafeïnegehalte

Nog even terugkomend op het cafeïnegehalte zoals ik al eerder benoemde, hier zit namelijk ook een wezenlijk verschil tussen beide soorten. Dit komt doordat Arabica op een hooggelegen gebied wordt geplant en geoogst, hierdoor bevatten de bonen minder cafeïne. Maar waarom eigenlijk? Nou, koffieplanten maken cafeïne aan om zich te beschermen tegen ziektes en parasieten. En doordat er op de hoogte waarop de koffieboon wordt geteeld minder ziektes en parasieten zijn, is dit dus biologisch niet nodig.

Dit vind je misschien ook leuk...