Pokemon kaarten waarde checken

Ben je tijdens het opruimen op je oude collectie Pokémon kaarten gestuit? Wie weet zijn je Pokémon plaatjes wel heel veel geld waard! Hoe bepaal je de waarde van je Pokémon kaarten? Daarvoor kun je het beste terecht bij een expert. Wil je toch alvast een indicatie, dan kun je aan de hand van onderstaande tips bepalen of je kaarten waardevol zijn of niet. Lees mee en ontdek of je veel geld in handen hebt.

Factoren die waarde beïnvloeden

De waarde van Pokémon kaarten wordt bepaald op basis van diverse factoren. Hierbij speelt niet alleen de inhoud van de kaart mee, maar ook de conditie. Controleer de volgende eigenschappen van je kaarten om te achterhalen of ze waardevol zijn.

1. Uit welke generatie komt de Pokémon kaart?

Op moment van schrijven zijn er acht generaties Pokémon kaarten op de markt. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de kaarten, hoe meer ze waard zijn. Vooral de kaarten uit de eerste en tweede generatie (jaren 1999 en 2000) zijn veel geld waard, met bedragen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s per Pokémon kaart.

Een goed voorbeeld is de eerste editie Shadowless Charizard, die zomaar €10.000 waard kan zijn. Verder zijn kaarten uit de volgende series ook relatief waardevol: Base Set en Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket, Neo Destiny, Neo Revelation, Neo Discovery, Neo Genesis en Southern Islands.

2. Heeft de Pokémon kaart een ‘first edition’ label?

Als aanvulling op bovengenoemde factor is een Pokémon kaart ook meer waard wanneer deze is voorzien van een zwart ‘first edition’ label. Dat betekent dat de kaart tot de eerste druk van een bepaalde kaartenserie behoort. Deze zijn zeldzamer dan zonder label, en dus ook meer waard.

3. Wat is de conditie van de Pokémon kaart?

Hè, heb je zo’n waardevolle kaart in handen, blijkt hij beschadigd te zijn. Mocht dit geval zijn dan is dat flink balen, want als de kaart in slechte conditie is dan kan dat veel schelen in de waarde van de Pokémon kaart. Denk aan scheurtjes, krassen of afgestompte hoeken en randjes. Dit geldt zowel voor de voorkant als voor de achterkant van de kaart.

De staat van Pokémon kaarten wordt uitgedrukt in PSA-score, een getal tussen de 1 en 10 dat aan de algemene conditie wordt toegekend. Hierbij wordt er overigens niet alleen naar beschadigingen gekeken, maar ook of de afbeelding mooi gecentreerd op de kaart is gedrukt of dat de kaart drukfouten bevat. ‘Drukfouten’ kunnen overigens soms ook in je voordeel werken qua waardebepaling, dat verschilt per ‘fout’ en kaart.

Je kunt dus niet alle factoren van de PSA-score zelf beïnvloeden. Hopen dat jouw Pokémon kaarten uitzonderlijk zijn gedrukt en dat je ze goed beschermd hebt bewaard, want hoe beter de score, hoe hoger de waarde.

4. Is het een glimmende Pokémon kaart?

Glimmende, oftewel holo Pokémon kaarten, zien er niet alleen fancy uit, ze zijn ook nog eens meer geld waard. Dat komt omdat er minder van gedrukt zijn en ze dus zeldzamer zijn. Rechtsonder op de kaart zie je een bolletje (common), ruitje (uncommon) of sterretje (rare). Hierbij zijn sterretjes het meest waardevol.

5. Is het een schaduwloze Pokémon kaart?

Kijk eens naar je Pokémon kaarten uit de eerste generaties. Zij hebben rechts van het vierkant met Pokémon afbeelding een schaduwrand. Tenminste, dat hebben de meeste kaarten. Kun je geen schaduwrand vinden dan mag je jezelf rijk rekenen. Shadowless kaarten zijn namelijk zeer zeldzaam. Voldoet je kaart dan ook nog eens aan de andere ‘waarde-factoren’ in dit artikel, dan heb je misschien wel de jackpot in handen!

6. In welke taal is de Pokémon kaart gedrukt?

Pokémon kaarten worden in verschillende talen gedrukt, zo ook in het Nederlands. Bij het bepalen van de waarde speelt ook de taal een rol. Hierbij is de kaart namelijk meer geld waard als deze gedrukt is in een taal die populair is bij verzamelaars.

Kaarten in het Engels zijn hierbij relatief gezien het meeste waard. Daarop volgen de Japanse kaarten en daarop de Spaanse, Duitse en Italiaanse kaarten. De Nederlandstalige kaarten zijn over het algemeen het minste waard.

7. Klopt het verzamelnummer van de Pokémon kaart?

Rechts onderin Pokémon kaarten vind je een verzamelnummer. Dit bestaat uit twee getallen, gescheiden door een slash. Het getal vóór de slash is in principe hoger dan het tweede getal, maar er zijn uitzondering. Voorbeelden zijn Lugia met 149/147 en shining Gyarados met 65/54. Deze kaarten zijn erg zeldzaam en daardoor ook erg veel waard.

8. Is het een promo of event Pokémon kaart?

Bij sommige Pokémon tournaments werden Pokémon kaarten uitgereikt. Hiervoor moest je bijvoorbeeld een toernooi winnen om een zeldzame kaart te bemachtigen. Ook zijn events kaarten en promotionele kaarten door de jaren heen op verschillende plekken uitgedeeld, zoals bij McDonalds en de bioscoop. Deze kaarten zijn vaak best wat waard, vooral als de oplage klein is.

Dit vind je misschien ook leuk...